Boele & van Eesteren

Er is een wereld te winnen, maar het kan snel gaan

“Als je elkaar uitdaagt ontstaat er bij iedereen in de keten enthousiasme om een bijdrage te leveren. Iedereen realiseert dat dit de toekomst is en spant zich in om aan te sluiten en wil zich onderscheiden.” Aan het woord André Vink, Hoofd Ontwikkeling & Realisatie bij VolkerWessels Vastgoed. Hij was nauw betrokken bij de circulaire renovatie van het kantoor van Alliander door aannemer Boele & van Eesteren, een dochter van VolkerWessels. Zes oude kantoren zijn circulair gerenoveerd tot één pand dat nu ook nog eens meer energie opwekt dan het gebruikt.

Thomas Heye,
Manager duurzaamheid

Het wordt belangrijk 
het kunstje van morgen 
te kennen

De klus bij Alliander was in omvang de eerste in zijn soort voor Vink. Maar het viel niet uit de lucht. Bij steeds meer bouwprojecten speelt op onderdelen duurzaamheid en circulariteit een belangrijke rol. Dan gaat het bijvoorbeeld om gebruik van zonnepanelen om eigen energie op te wekken, hergebruik van materialen of gasloze gebouwen. “Wij zijn al langer bezig met duurzaamheid. Bij veel projecten kijken we wat we meer kunnen doen dan er in de basis van ons gevraagd wordt.”
Die ervaring en opvatting hielp om met de juiste partijen een consortium te vormen en zo de opdracht gegund te krijgen.

Henry Blom,
Timmerman

Traditioneel werk is stampwerk. Hier had je iedere dag een uitdaging

Frans Wielemaker,
Projectleider

De stappen die je zet zijn anders in tijd en volgorde

Boele & van Eesteren

Kijk hier naar een filmpje over het hele renovatieproject.

http://www.boele.nl/project-websites/circulaire-herhuisvesting-liander/films

Circulair renoveren vraagt om samenwerking en overtuigingskracht. “Een open houding is belangrijk. Je kunt iedereen meekrijgen als je goed voor het voetlicht brengt waarom je het doet. Het moet wel een realistisch verhaal zijn. Bij dit project daagden we elkaar constant uit om nieuwe ontwikkelingen toe te passen. Niet alleen de partijen in het consortium, maar ook de opdrachtgever Alliander. Als gevolg van deze co-creatieve samenwerking ontstonden er allerhande innovatieve toepassingen.”

Je krijgt er plezier in
André Vink heeft meer dan genoeg voorbeelden. Een betonleverancier belde zelf op met nieuwe ideeën. Uit de eigen organisatie kwamen meerdere voorstellen om sanitair, betonklinkers en hele staalconstructies opnieuw te gebruiken. Als gevelbekleding werd hout van oude pallets gebruikt dat normaal werd verbrand. Iemand stelde voor het slopen van de pallets door mensen te laten doen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Er ontstond een sfeer dat we samen meer konden bereiken dan was afgesproken. Dat hebben we dan ook gedaan. Je krijgt er plezier in omdat je met elkaar nadenkt over innovaties die positief bijdragen aan onze leefomgeving.”

Vink ziet dat steeds meer opdrachtgevers de duurzame en circulaire kant opgaan. “Er is nog een wereld te winnen, maar ontwikkelingen kunnen snel gaan zodat het al snel een normale manier van werken zal worden.”


Meer informatie over het project.

http://www.boele.nl/project-websites/circulaire-herhuisvesting-liander