Returnity

Van schoonmaker tot afvalcoach

Schoonmakers zijn misschien wel een van de koplopers in de overgang naar de circulaire economie. Bij Returnity wordt de schoonmaker opgeleid tot afvalcoach. Doel is voor afvalvrije kantoren te zorgen en al het afval uit een kantoor zo te verwerken dat de grondstof weer nuttig gebruikt wordt.

Frank Dobbelsteijn,
Directeur

Er gaan nieuwe verantwoordelijkheden en banen ontstaanChris Jager,  
Projectleider

We geven afval een gezicht

Anita Hertstein, Afvalcoach/Schoonmaakster

Het is meer ontspannen en
mensen waarderen je 

Van schoonmaker tot afvalcoach

Het lijkt zo simpel. Afval in het kantoor netjes scheiden zodat je als bedrijf dat bij je duurzame doelstellingen kan bijschrijven. Maar schijn bedriegt. Duurzaam ingekocht betekent nog niet automatisch dat het ook tot een gesloten kringloop leidt. Het is lang niet altijd duidelijk of de inhoud van de afvalbak die het kantoor verlaat, ook leidt tot hergebruik van de grondstoffen die erin zitten.
Voor facilitair dienstverlener Vebego en grondstoffenbedrijf Scherpenzeel dat onder andere papier verwerkt, reden om het gezamenlijke bedrijf Returnity 

op te richten.

Kijk hier het filmpje over het concept van Returnity


Returnity bestaat nog maar kort; de kringloop is nog niet overal gesloten, maar de combinatie van de schoonmakers en de afvalverwerkers moet ervoor zorgen dat al het kantoorafval uiteindelijk weer leidt tot nieuwe producten. De schoonmakers zorgen dat bij de bron het afval al goed gescheiden en geadministreerd wordt. De afvalverwerker kan met deze schone stromen zorgen dat elk plukje afval weer tot iets nieuws en nuttigs leidt.
Het kartonnen koffiebekertje is het simpelst. Dat wordt geleverd inclusief slim retoursysteem waardoor het weer verwerkt kan worden tot een kartonnen doos waar de bekertjes dan weer in verpakt worden, of tot een kartonnen eierdoosje dat straks bij u in de koelkast staat.
Op deze manier gaat Returnity voor alle afvalstromen de kringlopen sluiten en dit noemen ze ‘smart circularity’.


https://www.returnity.nu/